Menyelami Rasa Kasih di Rumah Ehsan Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun Terengganu

2 Disember 2017 : Seramai 100 Warga Kolej Ketengah termasuk pelajar telah mengadakan Lawatan ke Rumah Ehsan Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun Terengganu. Rumah Ehsan dibawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat ditubuhkan untuk memberi jagaan, rawatan dan perlindungan kepada warga emas yang uzur, daif dan tidak berwaris agar dapat terus hidup dalam suasana selesa dan tenteram.

Tujuan program ini diadakan adalah untuk menyelami sendiri rasa kasih, simpati, empati dan keperihatinan kepada golongan warga emas yang ditempatkan di sini.

Selamat Datang Pelajar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Kursus Dalam Cuti) Tajaan KEMAS

27 - 30 November 2017 :  Kolej Ketengah telah menerima seramai 91 pelajar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Kursus Dalam Cuti). Pelajar-pelajar tersebut merupakan guru-guru KEMAS dari seluruh Semenanjung Malaysia.

Serentak dengan itu, Kolej Ketengah telah menjalankan program Minggu Orentasi Pelajar Baru yang dikendalikan oleh Bahagian Akedemik Kolej Ketengah. Tujuan program ini adalah untuk merapatkan ukhwah diantara pelajar baru, memberi pendedahan mengenai Kolej Ketengah dan juga mendisiplinkan pelajar baru dengan pelbagai aktiviti sebelum sesi pembelajaran bermula.

Kontijen Kolej Ketengah Cemerlang di Kejohanan Sukan Masiswa Zon Timur 2017

5 - 8 November 2017 : Kontijen Kolej Ketengah melakar sejarah di Kejohanan Sukan Masiswa Zon Timur 2017 apabila mendapat tempat kelima keseluruhan daripada 15 IPTS yang bertanding. Kejohanan Sukan Masiswa Zon Timur 2017 yang berlangsung di Kolej Universiti Islam Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS) ini diadakan setahun sekali menarik penyertaan 15 IPTS seluruh Zon Timur.

Pihak Pengurusan Kolej Ketengah berbangga dengan pencapaian atlit pada kejohanan kali ini dimana telah berjaya mengutip 1 Pingat Emas dan 1 Pingat Gangsa yang menjadikan Kolej Ketengah mendapat tempat kelima keseluruhan.

Tahniah dan Syabas kepada semua atlit.

Semoga Berjaya Kontijen Kolej Ketengah !

5 November 2017 :  Satu Majlis Pelepasan Kontijen Atlit Kolej Ketengah telah diadakan bertempat di Kampus Kolej Ketengah bagi meraikan dan memberi kata-kata semangat kepada semua atlit yang akan menyertai Kejohanan Sukan Masiswa Zon Timur 2017  pada 5 hingga 8 November 2017 di Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS). Seramai 37 atlit dari Kolej Ketengah akan bertanding dalam pelbagai acara sukan bersama-sama atlit daripada 15 IPTS Zon Timur.

Acara pelepasan Kontijen telah disempurnakan oleh Encik Zainudin bin Md Zaki, Pengerusi Kolej Ketengah. Turut hadir ialah Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah dan Puan Sharifah Zahara, Pengarah Mara Ketengah International Centre (MKIC).

Pemaju Masyarakat (PM) Cikgu Juliana Samat harumkan nama Kolej KETENGAH

Profile19 - 22 Oktober 2017 : Pemaju Masyarakat (PM) Cikgu Juliana Samat telah mengharumkan nama Bumi Kenyalang dan Kolej Ketengah setelah dinobatkan sebagai johan "PM Inovatif' bersempena Hari Potensi Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Peringkat Kebangsaan 2017 yang berlangsung di Universiti Teknikal Melaka (UTEM). Beliau telah memperkenalkan inovasi tentang cara-cara bagaimana mengajar kanak-kanak dengan pelbagai kaedah terbaru. Pemaju Masyarakat (PM) Cikgu Juliana Samat merupakan graduan Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (KDC) Kemas bagi sesi November 2013 hingga Disember 2016. Syabas dan tahniah diucapkan daripada seluruh warga Kolej Ketengah.

Riuh Rendah Memasak Bubur Asyura 1439H

asyura4
asyura3
asyura2
asyura6
asyura1
asyura5

Aktiviti memasak bubur asyura cukup sinonim dengan Sambutan Ma’al Hijrah. Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) turut meraikan sambutan Ma’al Hijrah ini dengan mengadakan Program Memasak Bubur Asyura Wilayah KETENGAH 1439H/2017M.

Bertempat di Pekarangan Masjid Sultan Mahmud, Bandar Al-Muktafi Billah Shah pada 15 Oktober 2017, Kolej Ketengah telah mengambil bahagian dengan memasak 2 kawah bubur asyura. Program ini membabitkan penglibatan seluruh warga Kolej Ketengah yang secara tidak langsung menggalakkan semangat bergotong royong seluruh warga Kolej Ketengah dengan program-program bersama KETENGAH.

Turut bersama-sama dalam program ini ialah para penduduk Bandar Al Muktafi Billah Shah, termasuk agensi-agensi, pertubuhan sosial, dan pertubuhan bukan kerajaan.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI