Pendaftaran Pelatih Program Latihan Kemahiran Dan Kerjaya (PLKK) 2018

15 Oktober 2018 - Kolej KETENGAH telah menerima kemasukan seramai 16 orang pelatih Wilayah KETENGAH untuk mengikuti kursus dalam bidang 'Oil & Gas' di Kampus Kolej KETENGAH.

Program ini adalah satu usaha yang direalisasikan Kementerian Kemajuan Luar Bandar menerusi KETENGAH bagi membantu kumpulan sasar yang terdiri daripada belia-belia sekitar Wilayah Ketengah bagi mendapatkan kemahiran dan pekerjaan terutama dalam bidang oil & gas.

Seramai 6 orang pelatih ditawarkan mengikuti kursus kimpalan 6g di bawah Program Latihan Kemahiran Dan Kerjaya (PLKK) Kolej Ketengah dengan kerjasama Era Skill College manakala seramai 6 orang pelatih ditawarkan mengikuti Kursus Insulasi Paip Gas di bawah Program Latihan Kemahiran Dan Kerjaya (PLKK) Kolej Ketengah dengan kerjasama Ranaco Marine Sdn Bhd.

Pelatih-pelatih ini akan mengikuti kursus selama 25 minggu (6 bulan) bermula 15 Oktober 2018 hingga 14 April 2019.

Mesyuarat Pelaksanaan Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak Mode Kursus Dalam Cuti Tajaan KEMAS Tahun 2018

10 Oktober 2018 : Pihak Pengurusan Kolej Ketengah telah menghadiri Mesyuarat Pelaksanaan Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak Kursus Dalam Cuti Tajaan KEMAS Tahun 2018 bertempat di Ibu Pejabat KEMAS Putrajaya. Mesyuarat ini bertujuan untuk membincangkan mengenai pelaksanaan Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kolej Ketengah untuk gugu-guru tajaan KEMAS bagi ambililan sesi November 2018.

Pihak Kolej Ketengah akan menerima seramai 50 orang pelajar tajaan KEMAS bagi program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Kursus Dalam Cuti) bagi pengambilan sesi November 2018 nanti. Sehubungan itu, pengurusan Kolej Ketengah mengucapkan tahniah dan Selamat Datang kepada bakal-bakal pelajar tajaan KEMAS yang akan mendaftar pada November 2018 nanti.

Kakitangan Kolej Ketengah menyertai Pertandingan Memasak Bubur Asyura bersama Komuniti Bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun Terengganu Tahun 2018

4 Oktober 2018 : Aktiviti memasak bubur asyura cukup sinonim dengan Sambutan Ma’al Hijrah. Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) turut meraikan sambutan Ma’al Hijrah ini dengan mengadakan Program Memasak Bubur Asyura bersama Komuniti Wilayah KETENGAH 1440H/2018M. Bertempat di Pekarangan Dewan Orang Ramai Blok A, Bandar Al Muktafi Billah Shah , Kolej Ketengah telah mengambil bahagian dengan memasak 1 kawah bubur asyura. Program ini membabitkan penglibatan seluruh warga Kolej Ketengah.

Turut bersama-sama dalam program ini ialah para penduduk Bandar Al Muktafi Billah Shah, termasuk penduduk dan komuniti seluruh Bandar Al Muktafi Billah Shah. Kolej Ketengah telah mendapat saguhati dalam pertandingan ini dan hadiah disampaikan oleh Pengurus Besar KETENGAH iaitu YM Tg. Ahmad Nadzri bin Tg. Musa.

Pengurusan dan Kakitangan Kolej Ketengah menyertai Bengkel ISO:Development Procedures, Risk and Opportunities

27 - 28 Ogos 2018 : Pengurusan dan Kakitangan Kolej telah menyertai Bengkel ISO:Development Procedures, Risk and Opportunities. Bengkel kali ke 2 ini adalah kesinambungan dari bengkel pengenalan ISO yg telah dijalankan pada 7 hingga 8 Ogos 2018.

Dalam bengkel ini, semua kakitangan dari setiap bahagian diminta untuk membentangkan manual prosedur kerja untuk disemak oleh pihak konsultan yang dilantik. Peserta juga didedahkan dengan strategi pengurusan risiko.

Lawatan Validasi Premis dan Fasiliti Kolej Ketengah bagi Penawaran Program Francais Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA)

14 Ogos 2018 : Pihak Kolej Ketengah menerima lawatan dari pihak UniSZA yang terdiri daripada  Prof. Dr. Ahmad Shukri bin Yazid; Penolong Naib Canselor, Dr. Mohd Adzim Khalili bin Rohin ;Pengarah Pusat Pendidikan Berterusan (CCE) UniSZA , Dr. Aznida Hayati binti Zakaria @Mohamad; Timbalan Pengarah CCE dan Puan Nur Fatin Hannani binti Imran; Penolong Pendaftar CCE. Selain itu, wakil dari pihak Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah iaitu Tn Hj Asnawi  bin Hj Mohd Amin, Pn Nur Hidayat binti Othman dan Puan Norizan  serta wakil dari Ketengah Holding  En Radzi bin Mohd Noor; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Encik Emisham bin Embong; Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah turut serta  di dalam program ini.

Program ini dijalankan bertujuan untuk melengkapkan dokumentasi MQA 01 bagi penawaran program francais Unisza bersama Kolej Ketengah iaitu program Diploma Pemasaran,Diploma Sumber Manusia dan Diploma Perakaunan. Laporan Validasi Premis dan Fasiliti ini amat penting bagi melengkapkan lampiran untuk penghantaran dokumen kepada pihak MQA  kelak. Program bermula jam 10 pagi dengan sesi taklimat ringkas dari pihak Kolej Ketengah sebelum memulakan lawatan ke setiap bangunan yang akan digunakan sebagai “ UniSZA Learning Centre”.  Semoga program usahasama ini akan berjalan lancar mengikut perancangan yang telah dibuat.

Pengurusan dan Kakitangan Kolej Ketengah menyertai Bengkel "Gap Analysis and Understanding on ISO 9001 : 2015 Requirement"

7 - 8 Ogos 2018 : Bengkel "Gap Analysis and Understanding on ISO 9001:2015 Requirement" bersama Intellect Momentum Training & Consulting SDN. BHD . Program ini dijalankan selama 2 hari iaitu pada 7 & 8 Ogos 2018. Seramai 20 orang kakitangan Kolej Ketengah terlibat sepanjang 2 hari bengkel ini.

Encik Mohd Kamal Fitri bin Mohd Ghazali merupakan konsultan yang memberi taklimat serta panduan sepanjang program berlangsung. Peserta yang terlibat diiberi pendedahan tentang ISO dan garis panduan pelaksanan prosedur kerja bagi setiap bahagian di Kolej Ketengah. Bengkel ke 2 akan menyusul penghujung bulan ini sebagai kesinambungan dari bengkel yang pertama ini.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI