Majlis Berbuka Puasa Warga Kolej Ketengah Tahun 2018

2puasa
3puasa
5puasa

7 Jun 2018 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama Warga Kolej Ketengah yang telah diadakan di Dewan Utama Kolej Ketengah. Program ini merupakan suatu sumbangan kebajikan pengurusan Kolej Ketengah kepada semua kakitangan dan pelajar-pelajar. Majlis ini dihadiri oleh kira-kira 200 orang kakitangan dan pelajar-pelajar.

Turut hadir memeriahkan majlis ialah Encik Zainuddin bin Md Zaki, Pengerusi Kolej Ketengah dan Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Selamat Datang Pelajar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Sepenuh Masa) Sesi Jun 2018

2daftar
2orentasi
1orentasi
1daftar
5daftar
4daftar
4orentasi
3orentasi
3daftar

Pada 4hb Jun 2018 yang lalu, telah berlangsung sesi pendaftaran bagi kemasukan pelajar sesi Jun 2018. Seramai 55 orang pelajar telah mendaftarkan diri dalam program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Sepenuh Masa). Serentak dengan itu, Kolej Ketengah telah menjalankan program minggu silaturrahim bermula 5hb sehingga 8hb Jun 2018. Program ini dikendalikan oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Tujuan program ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhwah diantara pelajar baru, memberi pendedahan mengenai Kolej Ketengah dan juga mendisiplinkan pelajar dengan pelbagai aktiviti dari sudut keagamaan, riadah, dan lain-lain aktiviti yang ditetapkan sebelum sesi pembelajaran bermula.

Untuk makluman, permohonan bagi kemasukan Sesi Jun 2018 akan diteruskan sehingga 31 Jun 2018. Kepada yang berminat bolehlah menghubungi kami di talian 0982228621 atau berhubung melalui aplikasi Whatapps di talian 0169235407 (Puan Ida).

LAWATAN BERMAKLUMAT KE KOLEJ POLY TECH MARA (KPTM) BANGI, SELANGOR

14 - 15 Mei 2018 : Pihak Pengurusan Kolej Ketengah yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif bersama 7 kakitangan pengurusan telah mengadakan lawatan bermaklumat ke KPTM Bangi, Selangor. Tujuan lawatan ini dilakukan adalah untuk berkongsi maklumat dengan pihak KPTM Bangi terutama sekali berhubung dengan pengiktirafan MyQUEST.

Pada hari pertama lawatan, satu taklimat serta brainstorming yang telah dipengerusikan oleh Encik Ramli bin Mohd Jawi, Pengarah KPTM Bangi bagi berkongsi ideal dan maklumat untuk dibangunkan di dalam institusi masing-masing berhubung dengan objektif kunjungan lawatan tersebut. Pada hari kedua pula, pihak pengurusan Kolej Ketengah telah dibawa untuk melawat serta melihat beberapa tempat seperti perpustakaan, bilik kuliah, unit kaunseling, unit kebajikan pelajar, unit kewangan serta unit pelajar antarabangsa dan unit promosi.

Sepanjang 2 hari lawatan, banyak ilmu serta maklumat antara kedua-dua institusi ini yang dapat dikongsi bersama demi memajukan institusi masing-masing dalam usaha untuk meningkatkan lagi taraf profesionalisme antara kedua-dua  institusi. Tahniah diucapkan kepada KPTM Bangi kerana memperolehi penarafan 6 Bintang dalam MyQuest 2016/2017.

Perjumpaan Bersama Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor, Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Profile

15 Mei 2018 : Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah, Encik Emisham Embong telah mengadakan perjumpaan bersama Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor, Pakar dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak dari Universiti Malaya.

Perbincangan adalah mengenai hal-hal berkaitan akademik dan keperluan-keperluan yang perlu dipenuhi untuk memantapkan program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kolej Ketengah agar lebih berkualiti di masa-masa akan datang.

KURSUS JANGKA PENDEK : TRANSFORMASI DAN ETIKET DALAM IMEJ PROFESIONAL 2018

29 - 30 April 2018 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Kursus Jangka Pendek : TRANSFORMASI DAN ETIKET DALAM IMEJ PROFESIONAL yang bertempat di Dewan Kelab Golf Bukit Besi, Dungun Terengganu. Kursus ini telah menarik penyertaan seramai 22 orang kakitangan luar, kakitangan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah dan kakitangan Syarikat Anak Ketengah Holding.

Kursus ini yang disampaikan oleh penceramah berpengalaman luas iaitu Puan Shiema Binti Abdullah / Cikgu Shiema daripada I Square Training & Consultancy. Objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan imej professional organisasi dengan membantu para peserta memantapkan tatacara penampilan diri secara profesional, serta meningkatkan personaliti diri dengan kemahiran komunikasi professional dan etiket sosial.

Kesimpulannya, pihak penganjur berharap para peserta mendapat ilmu, kemahiran dan panduan yang spesifik bagi membolehkan kemajuan peserta dalam memantapkan ketrampilan diri dan personaliti. Ketrampilan diri seorang pekerja akan menjadi kayu ukur ketika berurusan dengan pelanggan dan orang lain seperti pengurus, penyelia, rakan sekerja dan staf. Ini bermakna, personaliti diri pekerja yang baik bukan sahaja mewakili kredibiliti  dirinya, malah melambangkan reputasi organisasinya.

Majlis penutup telah disempurnakan oleh Encik Emisham bin Embong, Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Kursus Jangka Pendek : Kursus Pengurusan Aset Dan Perolehan 2018

17 & 18 April 2018 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Kursus Pengurusan Aset Dan Perolehan 2018 kepada 15 peserta yang terdiri daripada Kakitangan Ketengah, Syarikat Anak dan Kolej Univesiti Bestari. Kursus ini telah disampaikan oleh penceramah yang arif dalam bidang tersebut iaitu Encik Din bin Hussain; Penolong Pegawai Tadbir,  Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu.

Objektif kursus ini kepada peserta yang disasarkan adalah untuk memberikan kefahaman yang teliti terhadap pengurusan aset tetap/harta modal dengan menggunakan prinsip jangka hayat. Ini melibatkan, secara amnya, keseluruhan organisasi – suatu pandangan yang global daripada keperluan sehingga aset dilupuskan.

Sebagai penyedia kursus jangka pendek, Kolej Ketengah sentiasa menganjurkan kursus-kursus jangka pendek yang terkini sepanjang masa. Untuk pertanyaan berkenaan kursus jangka pendek; orang ramai bolehlah berhubung dengan Puan Iza @ Cik Iela di talian 098221491.

Sub-Kategori

You are here:Laman Utama BERITA & AKTIVITI