Kursus Jangka Pendek : Kursus Pengurusan Aset Dan Perolehan 2018

17 & 18 April 2018 : Kolej Ketengah telah menganjurkan Kursus Pengurusan Aset Dan Perolehan 2018 kepada 15 peserta yang terdiri daripada Kakitangan Ketengah, Syarikat Anak dan Kolej Univesiti Bestari. Kursus ini telah disampaikan oleh penceramah yang arif dalam bidang tersebut iaitu Encik Din bin Hussain; Penolong Pegawai Tadbir,  Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu.

Objektif kursus ini kepada peserta yang disasarkan adalah untuk memberikan kefahaman yang teliti terhadap pengurusan aset tetap/harta modal dengan menggunakan prinsip jangka hayat. Ini melibatkan, secara amnya, keseluruhan organisasi – suatu pandangan yang global daripada keperluan sehingga aset dilupuskan.

Sebagai penyedia kursus jangka pendek, Kolej Ketengah sentiasa menganjurkan kursus-kursus jangka pendek yang terkini sepanjang masa. Untuk pertanyaan berkenaan kursus jangka pendek; orang ramai bolehlah berhubung dengan Puan Iza @ Cik Iela di talian 098221491.

Program Pelajar Bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan Daerah Dungun (AADK Dungun)

18 April 2018 : Seramai 54 pelajar Program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak Batch 7 telah mnyertai Program AADK Daerah Dungun Bersama Pelajar yang telah diadakan di Dewan Utama Kolej Ketengah.

Program yang dirangka secara ringkas ini bertujuan memberi pendedahan awal kepada pelajar mengenai penyalahgunaan dadah dikalangan pelajar. Pelbagai aktiviti, ceramah dan Latihan Dalam Kumpulan (LDK) telah disediakan pihak AADK Dungun sepanjang program tersebut berlangsung. Agensi Antidadah Kebangsaan ( AADK ) sentiasa berusaha memberi maklumat kepada golongan pelajar supaya ‘bangun dari lena’ untuk menjadi modal insan yang sihat dan menjadi kebanggaan negara.

Program ini juga merupakan satu langkah ke arah memberi pengetahuan asas tentang dadah bagi menyelesaikan masalah pelajar daripada menghadapi tekanan yang boleh mendorong mereka terlibat dengan penagihan dadah.

PROGRAM KOMUNITI BERSAMA TABIKA KEMAS BANDAR AL-MUKTAFI BILLAH SHAH (AMBS) : Program Haji Cilik dan Gotong Royong

12 April 2018 : Pelajar-pelajar program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak telah menganjurkan Program Komuniti bersama Tabika KEMAS Bandar Al Muktafi Billah Shah Dungun. Program yang diadakan di Tabika KEMAS Anggerik, Blok G, Bandar Al Muktafi Billah Shah telah menarik penyertaan seramai 100 kanak-kanak Tabika KEMAS bersama 113 mahasiswa  Kolej Ketengah.

Program ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan luar kepada pelajar agar bersama dengan kanak-kanak Tabika sesuai dengan program Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Ia juga dapat memberi pendedahan Awal kepada kanak-kanak seusia 5 dan 6 tahun untuk merasai keindahan ibadat Haji dengan mengadakan simulasi lengkap yang dibimbing Ustaz yang berpengalaman luas dalam ibadat ini. Disamping itu juga, program gotong royong membersihkan sekitar Tabika adalah satu sumbangan sosial mahasiswa kepada masyarakat.

Majlis penutup telah dirasmikan sendiri oleh Encik Emisham bin Embong iaitu Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.

Annual Grand (AGM) Meeting : Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Ketengah

11 April 2018 : Majlis Perwakilan Pelajar Kolej Ketengah sesi 2017/2018 (MPP) telah mengadakan Annual Grand (AGM) Meeting bertempat di Dewan Utama Kolej Ketengah. AGM ini dihadiri seramai 130 orang mahasiswa sepenuh masa . Turut serta dalam majlis tersebut iaitu Encik  Harfizul Hardi bin Sulong sebagai Penolong Pendaftar dan beberapa kakitangan Kolej Ketengah.

Mesyuarat Agung ini diadakan sempena perletakan jawatan Majlis Perwakilan Pelajar sesi 2017/2018 serta proses melantik Majlis Perwakilan yang baru. Saudara Muhammad Radzi Bin Zukifli sebagai Yang Dipertua telah mengetuai pembubaran MPP yang lama dan proses undian melantik MPP sesi 2018/2019 bermula. Nur Adibah bin Mat Zaki telah dilantik dengan majoriti sebagai Yang Dipertua diikuti Madihah bin Mat Ali sebagai Naib Yang Dipertua dan beberapa perlantikan jawatan yang lain. Majlis ini berakhir dengan jayanya dan berakhir tepat jam 6.00 petang.

Memacu Sayap Kejayaan.

Kolej Ketengah meraikan pengisytiharan Pusat Sukan Berbasikal Negara di Dungun Terengganu

29 Mac 2018 - Kolej Ketengah telah bersama-sama mengambil peluang meraikan pengisytiharan Pusat Sukan Berbasikal Terengganu yang telah disempurnakan di Dungun, Terengganu. Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar telah mengisytiharkan Terengganu sebagai Pusat Sukan Berbasikal Negara berdasarkan pencapaian cemerlang atlet berbasikal kelahiran negeri ini di peringkat dunia.

Dengan penyertaan daripada Kolej Ketengah dalam acara yang bersejarah ini, semoga akan lahir bakat-bakat sukan yang hebat daripada pelajar Kolej Ketengah.

Program Cergas dan Ceria bersama Komuniti 2018

29 Mac 2018 : Sebagai sebuah syarikat anak dibawah Ketengah Holding, Kolej Ketengah telah menyertai program Ketengah Holding Cergas dan Ceria bersama Bersama Komuniti 2018 bertempat di Bandar Ketengah Jaya, Dungun Terengganu. Program ini disertai oleh semua kakitangan dan pelajar Kolej Ketengah.

Acara dimulai dengan senamrobik bersama komuniti. Kira-kira seramai 800 orang peserta telah mengikuti program ini. Acara diteruskan dengan ucapan dari YBhg Dato’ Haji Din bin Adam, Pengerusi Ketengah Holding. Turut hadir ke program tersebut ialah Tuan Haji Omar bin Ismai; Pengurus Besar Ketengah, Encik Zainuddin bin Mat Zaki; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ketengah Holding dan Encik Emisham bin Embong; Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Ketengah.